30.3.2014

Katkarapurisotto

Näin jokin aikaa sitten lehdessä Valion Katkarapu-sahramirisotto-ohjeen. Se kuulosti mukavalta ja mainoksessa luvattiin vielä, että lempeän herkullista, siispä kokeiluun. Noh tämä 6 hengen annos katosi lähes kaikki kahden hengen suuhun, joten herkullista oli.




300 g katkarapuja
8 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutioita
1 iso sipuli
voita
4 dl risottoriisiä
1/2 - 1 pss sahramia (ei löytynyt kaapista, laitoin tilalle kurkumaa)
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
1 rasia rapu tuorejuustoa
2 rkl tuoretta minttua (tätäkään ei kaapissa, tilalle tilliä)
Tarjoiluun: sitruuna- tai limettilohkoja

Kiehauta vesi ja liemikuutiot kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan. Hienonna sipulit. Kuumenna voi isossa kattilassa tai paistokasarissa. Kuullota siinä sipuli, riisi ja sahrami. Lisää joukkoon kasvislientä pienissä erissä (1 - 1 1/2 dl kerrallaan) niin, että neste on imeytynyt riisiin ennen uutta lisäystä. Lisää lopuksi viini ja tuorejuusto. Lisää viimeisenä katkaravut ja hienonnettu minttu (tilli). Kuumenna, mutta älä enää keitä, jotta katkaravut eivät muutu sitkeiksi. Tarjoa heti sitruuna- tai limelohkojen ja lämpimän patongin kanssa.


Appelsiiniset croissantit

Auringonpaisteisen sunnuntaiaamun  herkuksi appelsiinituorejuustotäytteiset croisantit. Nopeaa ja helppoa puuhastelua!

1 prk paistovalmiita croisantteja
Appelsiininmakuista tuorejuustoa
Snickers patukka

Rullaa croisantit auki, pilko Snickers patukka pieniksi palasiksi. Lisää jokaiseen kolmioon tuorejuustoa, Snickersin palasia ja rullaa croisanteiksi. Voitele maidolla. Laita leivinpaperi ritilän päälle ja paista croisantit ritilän päällä, ei pellillä. Näin paistaen nousevat kuohkeimmiksi. Paisto purkin ohjeiden mukaan eli 200 astetta ja n. 12-15 minuuttia.

27.3.2014

Erivärinen Aleksanteri


Aleksanterinleivos on kaiketikin saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Leivosta on valmistettu Suomessa aina 1800-luvun alusta lähtien. Yleensä Aleksanterin leivos on vaaleanpunaisella kuorrutteella tehty, Kotivinkki -lehdestä löytyi kuitenkin ihana kahvikuorrutteinen versio, jossa täytteenä on suklaa-hasselpähkinälevitettä. Jam.


Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
1 kanamuna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 1/2 dl suklaa-hasselpähkinälevitettä (esim. Nutella)

Kuorrutus:
4 dl + 1 dl tomusokeria
noin 1/2 dl kahvia
1 rkl kaakaojauhetta


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kanamuna hyvin vatkaten. Yhdistä  keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tässä oli kyllä vispilät kovilla, sillä seos on melko jäykkää. Anna taikinan vetäytyä kelmun alla viileässä puolisen tuntia.










Kauli taikina tasaiseksi leivinpaperin päälle. Tämäkin on vähän hankala rasti, levittelin ja painelin taikinan sormin ja lopuksi tasoittelin kaulimella. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna levyn jäähtyä.

Leikkaa levy kahtia ja levitä pohjalevylle suklaa-pähkinälevitettä. Nosta toinen levy varovasti päälle. Tee kuorrutus. Mittaa tummaa kuorrutusta varten 4 dl tomusokeri kulhoon ja lorauta kahvia vähitellen joukkoon, kunnes seos on paksuhkoa tahnaa. Värjää kuorrutus kaakaojauheella. Valkoista raidoitusta varten sekoita tilkka vettä ja 1 dl tomusokeria.


Levitä tumma kuorrutus ohuelti leivoslevylle. Pursota valkoinen kuorrute ohuiksi raidoiksi tumman kuorrutteen päälle.Vedä hammastikulla viivat vastakkaiseen suuntaan kuin raidat. Anna kovettua. Leikkaa sopivan kokoisiksi leivoksiksi.








25.3.2014

Levitettä leivälle

Kodin Kuvalehdestä löytyi ihania vinkkejä levitteeksi leivän päälle. Tässä yksi.


pehmeää vuohenjuustoa
basilikaa
aurinkokuivattua tomaattia
hunajaa

Sekoita vuohenjuustoa, pieneksi pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja, silputtua basilikaa sekä hunajaa keskenään. Levitä leivälle ja nauti...






Pikasämpylät

Leipä loppu, kaapissa ei hiivaa, mutta onneksi löytyy melkein vanhaa punaista maitoa jääkaapista.

n. 10 dl jauhoja (sekoitus sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja)
2 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
6 dl maitoa
3 rkl siirappia
kuivattuja viikunoita palasiksi pilkottuna

Voiteluun ja sämpylän päälle
1 kanamuna
kauraleseitä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja siirappi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina jäi erittäin löysäksi, joten nostelin kahdella lusikalla palloja leivinpellille. Tästä taikinamäärästä tuli 18 sämpylää. Voitele sämpylä munalla ja ripottele päälle kauraleseitä tms. Paista 200 asteisessa uunissa  n. 10-12 minuuttia. Mitään kaunokaisia näistä ei tule, mutta maku on mehevä.



 

24.3.2014

Lihamakaroonilaatikko

Perusjuttuja, mutta tässä mukana porkkanaraastetta, joka tekee laatikosta mukavan mehukkaan.

1 ps (400 g) makaroneja
2 l vettä
1 lihaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
öljyä
500 g jauhelihaa
3 porkkanaa
1 iso sipuli
1 prk tomaattimurskaa
suolaa
maustepippuria

4 kanamunaa
1 ltr maitoa (punaista)
suolaa
mustapippuria

tomaattisiivuja
juustoraastetta

Kuumenna vesi ja lisää liemikuutiot. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Paista sipuli ja jauheliha tilkassa öljyä. Lisää mausteet. Kuori ja raasta porkkanat ja lisää raaste jauhelihan joukkoon. Kuumenna ja sekoita. Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan. Sekoita munamaidon ainekset ja kaada vuokaan. Paista 40 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Ota vuoka uunista ja peitä viipaloiduilla tomaateilla vuoan pinta. Levitä vielä juustoraaste päälle. Kuorruta laatikkoa n. 5-10 min 250 asteessa.








23.3.2014

Rapeat suklaapalat

Uusimmasta Leivotaan lehdestä löytyy vaikka mitä ihania herkkuja, ensimmäisenä kokeiluun tuli nämä rapeat suussa sulavat herkkupalat.



1 dl sokeria
2 dl vaaleaa siirappia
300 g Nutellaa (hasselpähkinä-kaakaolevite)
5 dl muroja
1 1/2 dl suolapähkinöitä
250 g tummaa suklaata (Fazer Block)




Sulata sokeri ja siirappi kattilassa. Lisää Nutella joukkoon ja sekoita. Murskaa murot ja rouhi pähkinät karkeaksi. Sekoita molemmat taikinaan. Levitä taikina pellille paksuksi kerrokseksi. Koko tämä seos jähmettyy melko nopeaan, joten levitä reippaalla vauhdilla. Laita levy jääkaappiin ja anna jähmettyä noin tunti. Sulata suklaa ja levitä levyn päälle. Leikkaa levy pieniksi paloiksi, kun suklaa on jähmettynyt. Pyyhi veitsi välillä, sillä tahmealla terällä ei tule kaunista jälkeä. Säilytä jääkaapissa. Herkkua!







19.3.2014

Tomaattinen siskonmakkarakeitto

Pikkasen erilainen siskonmakkarakeitto, chilillä terästetty. -Kotivinkki-


1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
4-5 isoa perunaa
3 porkkanaa
pala purjoa
1 prk tomaattimurskaa

400 g siskonmakkaroita
maustepippureita
persiljaa








Lisäksi
1 prk ranskan kermaa
2 rkl punaista chilitahnaa







Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Leikkaa purjosta renkaita. Mittaa vesi kattilaan ja lisää liemikuutio, pippurit ja kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää joukkoon 1 prk tomaattimurskaa. Purista makkarat kuoresta palloiksi suoraan kattilaan ja jatka keittämistä n. 10 min. Lisää päälle persiljaa.


Sekoita ranskankerman joukkoon chilitahna, sekoita. Keittoa lautaselle, chilitahnaa päälle ja syömään. Hyvää ja pikkasen tulista.
 



18.3.2014

Kolmen kaalin keitto

Keittopäivä!
...raejuuston, persiljan ja pähkinä-taateli-viikunaleivän kera...

300 g parsakaalia
300 g kukkakaalia
300 g lehtikaalia
1 iso omena
1 sipuli
n. 1 1/2 l vettä
3 kasvisliemikuutiota
ripaus valkopippuria
100 g voimakasta Koskenlaskijaa tai valkosipulituorejuustoa



Leikkaa parsa- ja kukkakaalista nuput irti. Riivi lehtikaalista kova keskiruoto ja irrota lehdet. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. Lisää kattilaan vesi ja liemikuutiot. Keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.Soseuta keitto ja mausta valkopippurilla.


Sulata halutessasi juusto keiton sekaan ja hämmennä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suola.

17.3.2014

Pähkinä-taateli-viikunaleipä

Kodin Kuvalehdestä löytyi herkulliselta kuulostava Pähkinä-aprikoosileipä. Kaapista ei kuitenkaan löytynyt kuivattuja aprikooseja, mutta kylläkin kuivattuja viikunoita ja kokonaisia kuivattuja taateleita. Ohessa hieman tuunattu versio lehden ohjeesta.

10 dl sämpyläjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 dl kauraleseitä
1/2 rkl suolaa
1 rkl siirappia
1 tl jauhettua anista
1 tl jauhettua fenkolia
1 dl (50 g) hasselpähkinärouhetta
n. 1 dl kuivattuja viikunan ja taatelin palasia
1/2 dl rypsiöljyä
5 dl vettä
Lisäksi
50 g voita
Voiteluun
kanamuna tai siirappivesi

Sekoita kuiva-aineet, siirappi ja öljy yhteen. Lämmitä vesi kädenlämpöistä kuumemmaksi. Lisää vesi kuiva-aineisiin ja vaivaa kaikki ainekset taikinaksi. Taikina saa jäädä löysäksi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Kumoa taikina pöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli kumpikin taikinapala ohuehkoksi neliöksi. Levitä kummallekin taikinaneliölle voita ja rullaa neliöt vinoittain patongin mallisiksi. Nosta leivät uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota leipiä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele leivät munalla tai siirappivedellä. Paista leipiä 200 asteessa noin 40 minuuttia.










Lisäksi vinkki lehden sivuilta: Rouheisesta leivästä tulee ihanan rapeaa, jos laitat paistaessasi uunin pohjalle vettä teräksisessä desilitran mitassa. Höyryssä sen salaisuus.