30.9.2014

Merisuola-etikkaperunat

Fanni & Kaneli blogista löytyi ihanalta kuulostava perunaohje, joka lähti kokeiluun. Kokeilu kannatti, maukoisat perunat tuli. Jos on hiukkaakaan viinietikan ystävä, kannattaa kokeilla.

500 g perunoita
1,5 dl väkiviinaetikkaa
voita
sormisuolaa
mustapippuria
ruohosipulia

Pese perunat hyvin ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot kattilaan ja vettä niin, että perunat peittyvät. Lisää veteen etikka ja reilu hyppysellinen suolaa. Keitä perunoita n. 20 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.


Paista jäähtyneet perunalohkot voissa pannulla ja mausta merisuolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle hienonnettua ruohosipulia. Hyvää kalan tai lihan tai minkä vaan kanssa!



29.9.2014

Juustokakkuruudut


Ihana mutakakkumainen juustokakkuohje Leivotaan lehdestä.

Pohja
150 g voita
50 g tummaa suklaata
1 dl kaakaojauhetta
3 munaa
3 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Tuorejuustotahna
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 keltuainen
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sulata voi ja sekoita joukkoon suklaa ja kaakaojauhe. Anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne munasokeriseokseen. Lisää voiseos ja sekoita. Kaada taikina n. 30 x 20 cm kokoiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.


Sekoita keskenään tuorejuusto, keltuainen, sokeri ja vaniljasokeri ja levitä tahna taikinan päälle. Pohjataikina on löysää, joten parhaiten saat tuorejuustotahnan taikinan päälle lusikalla lusikoimalla. Sen jälkeen kuvioi kakku tekemällä veitsellä vetoja.













Kypsennä kakkua uunin alimmalla tasolla n. 45 -50 min. 150 asteessa. Anna jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Tarjoile kermavaahdon ja marjojen kanssa. Hyvää sellaisenaankin, varsinkin kun on jäähtynyt yön yli kylmässä.



26.9.2014

Hetkessä valmis piimäleipä

Nyt löytyi nopea, ihanan pehmeä ja maukas leipäohje. Ohje löytyi Leivotaan lehden mukana tulleesta Leipä lehtisestä.


5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl grahamjauhoja
1 rkl soodaa
1 tl suolaa
5 dl piimää
1 dl puolukkahilloa
1/2 dl vaaleaa siirappia
1-2 porkkanaa raasteena

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita kuivat aineet, lisää joukkoon kaikki loput ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa kahteen voideltuun 1 1/2 l leipävuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla noin tunti ja anna jäähtyä ritilän päällä. Todellista herkkua ja pyyhkii kaupan perusleivät mennen tullen!



25.9.2014

Pyry pizza

Iltapalaksi hieman kevyempää pizzaa. Ohje Keventäjien sivuilta.

Pohja
1 alkoholiton olut (3,3 dl)
2 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Pinnalle
400 g jauhelihaa
0,5 pss sipulikeittoaineksia
1 kermaviili
1 raejuusto (200 g)
ketsuppia
valkosipulin kynsi

Kaada olut kulhoon ja riko sekaan munat. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. 


Ruskista jauheliha paistinpannulla. Lisää sipulikeittoainekset ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä hetki. Lisää sitten loput aineet ja levitä täyte lusikalla pohjan päälle. Pohja on todella löysä joten täytteen levittäminen on hieman haasteellista, mutta lusikalla pieniä kasoja sinne tänne :) . Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia ja tarjoa raikkaan salaatin kera.

Pikkasen aneemisen värinen, mutta raikas salaatti viereen... jam..







24.9.2014

Lakka panna cotta

Pakkasesta löytyi lakkoja ja Valion ohjeista Lakka panna cotta. Ohjeesta tuli ihanan pehmeä jälkiruoka.

2 liivatelehteä
2 1/2 dl lakkoja
4 dl kermaa
1/2 dl sokeria
100 g valkosuklaata
1 prk vanilja rahkaa

Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5 min. Soseuta marjat ja painele sose siivilän läpi jotta saat tasaisen ja sileän soseen. Jätä muutama marja koristeeksi.











 Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa. Anna kiehua välillä sekoitellen n.10 min. Lisää suklaapalat (80 g, loput 20 g koristeeksi) joukkoon sulamaan. Lisää marjasose ja liotetut liivatelehdet. Jätin osan soseesta koristeeksi pinnalle. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi, älä keitä. Nosta kattila levyltä. Anna jäähtyä hetki. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kaada annos pieniin annoslaseihin. Peitä kelmulla ja anna hyytyä 3 - 4 tuntia kylmässä. Kun annokset ovat hyytyneet, lisää loppusose, kokonaisia marjoja ja suklaaraastetta koristeeksi pinnalle. Ja herkuttele!



3.9.2014

Katrin suklaakarkit

Lisää ihania suklaanamiaisia... tämä löytyi herkkumaailma- blogista.


1 tlk tiivistemaitoa (condensed milk)
500 g tummaa suklaata
100 g valkoista suklaata
maun mukaan pähkinöitä, Marianne- raetta ym...

Sulata suklaa ja sekoita siihen maitotiiviste tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon karkkimuruset, pähkinät tai mitä sitten haluatkin joukkoon laittaa. Levitä leivinpaperin päälle reunalliseen astiaan. Massa kovettuu melko nopeasti, joten tässä vaiheessa pitää olla ripeä :)
Sulata valkosuklaa ja levittele sitä suklaaseoksen päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa paloiksi ja herkuttele!