27.7.2015

Rapea mansikkatorttu

Mansikkaherkku Anna -lehdestä! Lemon curd tekee vaahdosta ihanan raikkaan ja kirpeän, suosittelen kokeilemaan.


2 lehti- tai voitaikinalevyä
1 muna
sokeria

1 - 1 1/2 dl lemoncurdia
2 dl kermaa
1-2 rkl sitruunamehua
mansikoita
kinuskikastiketta

Ota paketista sulamaan 2 taikinalevyä ja pane sulaneet taikinalevyt hieman limittäin toistensa päälle. Kauli taikinaa kevyesti hieman ohuemmaksi levyksi. Paina pohjan reunoihin veitsellä reilun sentin levyinen reunus, joka ei ulotu aivan pohjaan asti. Voihan tämän tehdä niinkin, että leikkaa levyt valmiiksi neliöiksi ja näin saa henk.koht. leivonnaisen jokaiselle. Näin ehkä jopa helpompi syödä, kun voi ottaa käteen ja haukata...


Voitele levy ja ripota päälle vähän sokeria. Pistele keskiosa haarukalla. Kypsennä pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 15 minuutin verran tai kunnes pohja on ruskea ja rapea.



Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon sitruunatahna. Raikasta maku sitruunamehulla. Levitä seos jäähtyneelle pohjalle. Pilko pinnalle reilusti mansikoita. Valuta päälle halutessasi kinuskikastiketta.
Kesäherkkua!





26.7.2015

Carmelitas-neliöt

Rapeiden neliöiden ohje on Me Naisista. Herkkua kahvilla ja ilman.
Ohje on neliön malliseen 20 x 20 cm kakkuvuokaan, tein määrät tuplana uunipellille.


Pohja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1 dl maitoa



Täyte
1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa (valitse kondensoitu maito, jonka kyljessä lukee caramelized. Se on keitetty valmiiksi kinuskiksi)
100 g suklaata rouhittuna


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, sokerit ja leivinjauhe kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi aineet murumaiseksi seokseksi. Ota 1 1/2 dl muruseosta syrjään odottamaan.


Lisää maito loppuun muruseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada kakkuvuokaan / uunipellille ja painele jauhoisin käsin tasaiseksi. Pistele pohjaa haarukalla. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.


Lusikoi kondensoitu maito esipaistetun pohjan päälle pieninä nokareina. Ripottele päälle myös suklaarouhe. Ripottele päällimmäiseksi syrjään ottamasi muruseos.




Paista kakkua uunin keskitasossa vielä ainakin 20 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.