27.11.2015

Brownie-nekut

Joulun odotus innostaa tekemään kaikenlaisia pikkuherkkuja, suklaisia varsinkin. Nämä nekut löytyivät Kodin Kuvalehdestä. Nekku sana on ehkä vähän harhaanjohtava, koska nekusta tulee mieleen venyvä ja melkein valuva herkku, mutta nämä namiaiset ovat enemmänkin suklaapaloja. Joka tapauksessa suussa sulavia! Kodin Kuvalehden sanoin Eläköön joulu ja karamellit!


2 1/2 dl Marie keksimuruja (n.18 keksiä)
1 dl hasselpähkinöitä
1/2 tl suolaa
1/4 dl kaakaojauhetta
1 rkl kuivattuja karpaloita
200 g tummaa suklaata (Block ehdoton ykkönen)
2 dl kondensoitua maitoa

Päälle
tummaa ja vaaleaa suklaata
Marianne rouhetta

Lisäksi
tikkaritikkuja (leikkelin puisia kertakäyttöveitsiä pienemmiksi)

Vuoraa leivinpaperilla 10 x 20 cm astia. Hienonna keksit yleiskoneella tai murskaa kestävässä pakastepussissa kaulinta käyttäen. Rouhi hasselpähkinät veitsellä. Sekoita kulhossa kaikki ainekset paitsi suklaa ja maito.


Sulata tumma suklaa ja anna jäähtyä. Jätä suklaasulasta pari ruokalusikallista koristelua varten. Sekoita jäljelle jäävä suklaa keksimuruihin. Lisää lopuksi maito. Taikinasta tulee kiinteä ja tahmea. Painele taikina astiaan ja silota pinta.


Koristele brownien pintaa suklaasulalla. Sulata muutama pala valkosuklaata ja tee raitoja taikinan pintaan. Hosuessani unohdin koko valkosuklaan :)  Ripottele päälle vielä Marianne rouhetta.
Painele lopuksi tikkaritikut taikinaan. Laske yhden nekun kooksi n. 2,5 x 2,5 cm. Jäähdytä jääkaapissa vähintään tunti ja leikkaa sitten paloiksi. Tikkaritikut voi jättää pois, ihan hyvin toimii vaan palasinakin. Pähkinöinä käytin hasselpähkinöiden lisäksi myös saksanpähkinöitä.



26.11.2015

Savulohipihvit & sitruunakastike

Tämä herkullinen ja nopea kalaruokaohje löytyi Me Naisista. Ohjeessa oli mukana jogurtista tehty sitruunakastike, joka on ihanan raikas yleiskastike kaikelle kalalle. Kuva on hieman valjuhko, mutta ei ollut aikaa kuvailla, kun oli niin hirveä nälkä!


1 pieni punasipuli
3 rkl kapriksia
500 g lämminsavulohta
3 munaa
1/2 dl lehtipersiljasilppua
1 rkl soijakastiketta

Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna kapriksia leikkuulaudalla. Irrota savulohi nahasta haarukan tai lusikan avulla. Nosta kala kulhoon. Riko munat kulhoon ja sekoita. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Anna tasaantua 10 minuuttia.



Muotoile 8-10 pihviä (iten tein vähän isompia 6 kappalta) ja paista pannulla molemmin puolin. Laitoin tällä kertaa pihvit uuniin (n. 200 astetta ja 10-15 minuuttia), koska uuni oli jo valmiiksi kuumana. Voilla paistaen tulee varmaan vieläkin mehukkaampia.




Sitruunakastike

2 dl maustamatonta jogurttia
1 sitruuna
2 tl hunajaa
mustapippuria

Mittaa jogurtti pieneen kulhoon. Purista sitruunasta mehu ja mittaa hunaja joukkoon. Sekoita ja viimeistele mustapippurilla. Erittäin raikas, herkullinen ja nopea soosi kalalle kuin kalalle!


25.11.2015

Viikunakakku

Nyt laitetaan kuivakakkuun taateleiden tilalle välillä viikunoita. Tällä hetkellä tuntuu, että tämän joulun ohjeissa viikuna on in :) Tämä ohje löytyi Kodin Kuvalehdestä.


1 ps (200 g) kuivattuja viikunoita
1 1/2 dl vahvaa kahvia
200 g voita
2 dl muscovadosokeria
3 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl hasselpähkinöitä

Kuorrutus
1 dl muscovadosokeria
1/2 dl kuohukermaa
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl hasselpähkinöitä

Poista viikunoiden kovat kannat ja paloittele hedelmät. Keitä viikunoita kattilassa kahvissa pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Tee normaalia vahvempaa kahvia, maku tulee näin täyteläisemmäksi.Voitele ja jauhota 1,5 litran kakkuvuoka.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Rouhi pähkinät veitsellä ja sekoita rouhe jauhoihin. Soseuta pehmeät viikunat sauvasekoittimella. Lisää kuumaan soseeseen paloiteltu voi ja sokeri. Sekoita, kunnes voi sulaa. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.


Lisää munat viikuna-voiseokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää myös jauhoseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikina kakkuvuokaan ja tasoita kakun pinta.

Paista kakkua 50 -55 minuuttia 180 asteessa. Kokeile kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä. Kumoa ja jäähdytä kakku. Minulla kakku oli 55 minuuttia uunissa ja oli ehkä hieman liikaa. Pienemmällä ajalla olisi jäänyt mehevämmäksi.

Valmista kuorrutus kiehauttamalla sokeri, kerma ja kahvijauhe kattilassa. Anna kuorrutteen jäähtyä kunnolla ja paksuuntua. Valuta se kakun päälle. Koristele hasselpähkinöillä.








Viikon, parin säilytys tekee kakusta entistä paremman, jos se vaan ei sitä ennen mene jo parempiin suihin. Kuorrutus ei kuitenkaan pysy hyvänä niin kauan, joten jos säilöt kakkua pidempään, tee kuorrutus vasta lähempänä nauttimista. Kakku on hyvää kahvin seuralaisena. Pähkinät ja viikunoiden siemenet tuntuvat mukavasti hampaissa.

22.11.2015

Appelsiinipistaasirenkaat

Vaihtoehto joulupipareille tai niiden kaveriksi kahvipöytään. Ohje löytyi Kodin Kuvalehdestä.












125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin raastettu kuori

Kuorrutus
4 dl tomusokeria
2-3 rkl appelsiinimehua
2 dl suolattomia pistaasipähkinöitä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna joukkoon vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Raasta huuhdotun appelsiinin kuori. Sekoita jauhot ja appelsiinin kuori taikinaan. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla 2-3 millin paksuiseksi levyksi. Ota piparkakkumuotilla pikkuleipiä. Tee keskelle reikä esim. pursotinpussin terän (tyllan) avulla. Itse käytin tällä kertaa vichypullon suuta :)
Nostele pikkuleivät lastalla leivinpaperille uunipellille.



Paista pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Seitsemän minuuttia riitti ainakin omassa uunissa, jos pipareiden antaa olla kauemmin, niistä voi tulla liian kuivia. Eli uunista pois ennen kuin reunat alkavat tummua. Anna jäähtyä.


Sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu kuorrutteeksi. Rouhi pistaasit veitsellä muruiksi.
Lusikoi kuorrutus pieneen pakastepussiin ja tee kulmaan reikä. Pursota kuorrutus tai levitä se lusikalla pikkuleiville. Ripottele pistaasirouhetta päälle. Nauti!

21.11.2015

Pizzetti

Laiskottaako? Unohda kotitekoinen pizza ja tee pizzettiä. Pizzan ja pastavuoan yhdistävä pizzetti on perjantaimättöjen aatelia. Näin mainosti Me Naiset, joten kokeillahan sitä piti.

400 g spagettia
n. 5 dl tomaattikastiketta
1 pss juustoraastetta
1 pkt pepperonia

Tomaattikastike
1 valkosipulin kynsi
500 g paseerattua tomaattia
100 g tomaattipyrettä
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tl pizzamaustetta tai muuta yrttimaustetta
1 tl suolaa
1 tl hunajaa tai sokeria



Laita pastavesi kiehumaan. Valmista tomaattikastike. Kuori valkosipulin kynsi. Soseuta paseerattu tomaatti, tomaattipyree, aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli, yrttimauste ja sokeri sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Taita spagetteja kuivana muutamaan osaan, kun panet ne kiehumaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta kypsä pasta.

Kokoa pizzetti uunivuokaan. Laita vuorotellen tomaattikastiketta, pastaa, pepperoneja ja juustoraastetta. Viimeiseksi peitä pinta juustoraasteella ja pepperoneilla.


Paista noin 15 minuuttia (+ tovi vastuksilla 250 asteessa), niin että juusto sulaa ja ruskistuu. Pepperoni on melko vahvaa maultaan, joten tilalle tai vaihtelun vuoksi voi laittaa vaikka kinkkua ja oliiveja... tai mitä kaapista sattuu löytymään. Mättöjen aatelia, näin voi kyllä sanoa! Juustoraastetta taisi kylläkin mennä enemmän kuin yksi pussi :)


20.11.2015

Suklaa-keksiruudut

Suklaaherkkua, suklaaherkkua, luonnollisesti suklaaherkkua :) Muistaakseni Me Naiset -lehdestä.


50 g valkosuklaata
100 g voita
100 g maapähkinävoita (mielellään makeuttamatonta)
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl keksimurua (esim. Digestive)

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata (Fazer Block)
50 g valkosuklaata (Block)

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon maapähkinävoi, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Anna pulpahtaa kerran. Sekoita kuumaan seokseen paloiteltu valkosuklaa ja keksimurut. Varo laittamasta enempää keksimuruja kuin tuo 5 dl, ettei pohjasta tule liian murumaisen hajoavaa... Painele seos vuokaan tasaiseksi levyksi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen.







 Sulata tumma suklaa kattilassa ja valuta se keksipohjan päälle. Tasoita nuolijalla. Sulata sitten valkosuklaa ja valuta tumman suklaan päälle. Tasoita nuolijalla, jolloin pintaan syntyy marmorikuvio.

 Anna jähmettya jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Leikkaa ruuduiksi terävällä veitsellä ja nauti :)