21.12.2015

Pehmeä maustekakku

Jostain joululehdestä löydetty kuivakakkuohje, ihanan pehmeä ja jouluntuoksuinen.

4 dl kermaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
75 g sulatettua voita

Vaahdota kerma. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä vaahdot varovasti käännellen.
Sekoita keskenään jauhot, sooda ja mausteet. Lisää siirappi ja jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi rasva joukkoon.



Voitele ja jauhota ainakin 2 l:n vetoinen vuoka. Kaada taikina vuokaan.






Lehden ohjeen mukaan kypsennettiin kakkua 175 asteisen uunin alatasolla 30 minuuttia, alennettiin lämpö 150 asteeseen ja jatkettiin kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Siinä kohtaan ainakin minun kakku oli vielä melko raaka, joten lisäsin lämmön takaisin n. 170 asteeseen ja paistoin vielä noin 20 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla.
Jäähdytä kakku ja kumoa tarjoiluvadille. Ripottele päälle tomusokeria. Ihanan pehmeä kahvikakku.




8.12.2015

Suklaasalami

Joulunamiaisia ei voi koskaan tehdä liikaa. Niitä on mukava antaa lahjaksi ja aivan yhtä ihanaa on laittaa erilaisia namuja ja hedelmiä tarjolle omille pöydille. Tämä ohje on löytynyt Pirkasta.

                                   

10 (85 g) pehmeää kuivattua aprikoosia
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl suolapähkinöitä
5 piparkakkua
200 g tummaa suklaata
20 g voita

Pinnalle
tomusokeria

Pilko aprikoosit suunnilleen karpaloiden kokoisiksi. Murenna piparkakut ja rouhi suolapähkinöitä myös hieman pienemmäksi. Sulata voi ja suklaa kattilassa. Sekoita tasaiseksi. Lisää muut ainekset suklaamassaan. Anna massan jäähtyä rauhassa. Lusikoi puolet seoksesta leivinpaperin päälle ja kääri paperin avulla noin 25 cm pituiseksi tiiviiksi pötköksi. Muotoile toinenkin suklaasalami samalla tavalla ja laita jääkaappin kovettumaan ainakin muutamaksi tunniksi.

                                        
Poista leivinpaperi ja pyörittele suklaasalamit tomusokerissa ennen tarjoilua. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa konvehtien tapaan. Säilytä jääkaapissa.

                                        

7.12.2015

Texmex-jauhelihapannari

Pirkasta nopea lounasvaihtoehto.

Taikina
7 dl maitoa
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Täyte
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tlk salsakastiketta
1 pss pakastemaissia
1 persiljaa

Vatkaa kevyesti maidon joukkoon munat, jauhot, kaurahiutaleet ja suola. Anna turvota täytteen valmistamisen ajan.

Ruskista jauheliha, lisää joukkoon ohuiksi lohkoiksi leikattu sipuli. Mausta pippurilla ja salsakastikkeella. Anna hautua pari minuuttia. Lisää joukkoon maissi ja kuumenna.

Levitä jauhelihaseos uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle hienonnettu persilja ja kaada lopuksi taikina päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Tarjoa salsa- tai tacokastikkeen ja salaatin kanssa, raejuusto sopii joukkoon myös mainiosti.



6.12.2015

Saksanpähkinä-suklaakakku

Joulu on kiireen iloa! Leipomista, suunnittelua, joululahjojen paketointia, joulukoristeita ja kaikkea ihanaa puuhastelua. Tämä suussa sulavainen kakkuohje löytyi Yhteishyvästä ja sopii täydellisesti uusimpaan kakkutarjottimeeni.

                              

100 g tummaa suklaata (käytän yleensä Block suklaata, joka ei ole ihan niin tummaa)
200 g voita
2 1/2 dl sokeria (josta 1dl vatkataan marengiksi)
4 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
1 dl maitoa
1 dl saksanpähkinäitä

Pinnalle
tomusokeria

Sulata suklaa. Vaahdota voi ja sokeri. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää rasvavaahtoon yksitellen keltuaiset sekoittaen. Lisää sulatettu suklaa. Sekoita kuivat aineet keskenään, paitsi kaneli ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina joko leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan tai irtoreunalliseen kakkuvuokaan.

Vaahdota valkuaiset lopun sokerin (1 dl) kanssa kovaksi vaahdoksi. Mausta kanelilla. Murskaa pähkinät ja sekoita puolet rouheesta vaahtoon.




Nostele vaahto suklaataikinan päälle ja ripottele pinnalle loput pähkinät. Paista kakku 175-asteisessa uunissa 40 -45 minuuttia. Oma kakku oli uunissa vajaat 40 minuuttia, koska marenki alkoi jo pikkaisen tummua... siis muista tarkkailla ajoissa. Anna jäähtyä. Koristele pinta tomusokerilla.



 

1.12.2015

Mango-vuohenjuustopiiraat

Kertakaikkisen suussasulavaa pikkujouluherkkua. Ohje löytyi Me Naisista.




4 - 5 levyä voi/lehtitaikinaa
1 pkt vuohenjuustoa
1/2 tlk mangoa (säilyke)
2 rkl hunajaa
rouhittua mustapippuria
kanamuna voiteluun


Ohjeessa kaulittiin iso voitaikinalevy, mutta kun pakasteesta löytyi voitaikinalevyjä, käytin niitä. Kaulitsin ensin kolme levyä hieman isommiksi, neljännestä levystä (myöskin kaulitusta) leikkelin ohuita nauhoja, jotka kiinnitin levyjen reunoja kiertämään.


Sivele nauhojen alle vettä, jotta ne tarttuvat pohjataikinaan. Viidennestä levystä tein vielä pikkuleivonnaisen samalla tavalla.


Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja lado siivut taikinapohjalle. Leikkaa mango ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet juuston päälle. Valuta vielä päälle hunajaa ja ripottele mustapippuria. Voitele piirakan reunat kanamunalla. Paista piirakoita 225 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia.