29.1.2016

ETIKKAA....

Punaviinietikka, väkiviinaetikka, balsamico jne...jne... etikkaa tuntuu olevan joka lähtöön ja ainakin tämä pää on sekaisin etikasta. Ohessa muutama selvennys.

Mitä eroa väkiviinaetikalla ja viinietikalla on?
  • väkiviinaetikka valmistetaan viljaviinasta ja viinietikka viinistä (punaviini, valkoviini ja omenaviini)
  • väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10 % ja viinietikoiden 5-6 %
  • viinietikoissa on selkeämmin raaka-aineena olleen viinin aromi, siksi ne sopivatkin maustamiseen, marinadeihin tai salaatinkastikkeisiin 
  • väkiviinaetikkaa käytetään yleisimmin säilöntään
PUNAVIINIETIKKA
  • valmistus: punaviini käytetään punaviinietikaksi
  • maku on punaviiniä muistuttava, melko terävä ja voimakas
  • salaatinkastikkeisiin, marinointiin ja säilykkeisiin
VALKOVIINIETIKKA
  • valmistus: valkoviini käytetään valkoviinietikaksi
  • maku on kirpeä ja terävä
  • salaatinkastikkeisiin, säilykkeisiin ja voikastikkeisiin
OMENAVIINIETIKKA
  • valmistus: omenaviini käytetään etikaksi
  • maku on omenainen, kirpeä, hedelmäinen
  • salaatinkastikkeisiin ja säilykkeisiin
TUMMA BALSAMIETIKKA (balsamico, balsamiviinietikka)
  • valmistus: rypälemehua haihdutetaan kuumentamalla ja sen jälkeen sen annetaan käydä ja kypsyä vuosien ajan pienissä puutynnyreissä
  • maku on makea, aromaattinen ja pehmeä
  • marjojen, hedelmien ja parmesaanin maustamiseen, ruokalajien viimeistelyyn, grillatulle lihalle ja kalalle
  • aitoa balsamietikkaa valmistetaan vain Modenassa ja Reggio Emiliassa Italiassa, ja sitä kutsutaan erotuksena väärennöksistä italiankielisellä nimellä aceto balsamico tradizionale 
VAALEA BALSAMIETIKKA
  • valmistus: sekoitus valkoviinietikasta ja kokoon keitetystä rypälemehusta
  • maku on makeahko ja hunajainen
  • salaatteihin, jälkiruokiin, vaalealle lihalle ja kalalle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti