Mitä eroa väkiviinaetikalla ja viinietikalla on?
- väkiviinaetikka valmistetaan viljaviinasta ja viinietikka viinistä (punaviini, valkoviini ja omenaviini)
- väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10 % ja viinietikoiden 5-6 %
- viinietikoissa on selkeämmin raaka-aineena olleen viinin aromi, siksi ne sopivatkin maustamiseen, marinadeihin tai salaatinkastikkeisiin
- väkiviinaetikkaa käytetään yleisimmin säilöntään
PUNAVIINIETIKKA
- valmistus: punaviini käytetään punaviinietikaksi
- maku on punaviiniä muistuttava, melko terävä ja voimakas
- salaatinkastikkeisiin, marinointiin ja säilykkeisiin
- valmistus: valkoviini käytetään valkoviinietikaksi
- maku on kirpeä ja terävä
- salaatinkastikkeisiin, säilykkeisiin ja voikastikkeisiin
OMENAVIINIETIKKA
- valmistus: omenaviini käytetään etikaksi
- maku on omenainen, kirpeä, hedelmäinen
- salaatinkastikkeisiin ja säilykkeisiin
- valmistus: rypälemehua haihdutetaan kuumentamalla ja sen jälkeen sen annetaan käydä ja kypsyä vuosien ajan pienissä puutynnyreissä
- maku on makea, aromaattinen ja pehmeä
- marjojen, hedelmien ja parmesaanin maustamiseen, ruokalajien viimeistelyyn, grillatulle lihalle ja kalalle
- aitoa balsamietikkaa valmistetaan vain Modenassa ja Reggio Emiliassa Italiassa, ja sitä kutsutaan erotuksena väärennöksistä italiankielisellä nimellä aceto balsamico tradizionale
- valmistus: sekoitus valkoviinietikasta ja kokoon keitetystä rypälemehusta
- maku on makeahko ja hunajainen
- salaatteihin, jälkiruokiin, vaalealle lihalle ja kalalle
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti