Tämä ohje löytyi Keventäjien resepteistä. Olen pitkään vältellyt hiivapohjaisia ohjeita, koska minua hämmentää lause 'annetaan kohota kaksinkertaiseksi' .... harvemmin missään ohjeessa kerrotaan aikaa.
Kaaron kartanon emäntä (kaaronkartano.blogspot.fi) onneksi opasti minut hiivataikinoiden ihmeelliseen maailmaan (Kiitos Kukka), joten tässä:
Ainekset:
400 g bataattia
5 dl porkkanamehua
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
7 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
Kuori ja kuutioi bataatti pieneksi. Keitä kypsäksi (n. 10 min.).Valuta, soseuta ja anna jäähtyä. Lämmitä mehu vähintään kädenlämpöiseksi,
murenna hiiva sekaan. Lisää suola. Sekoita joukkoon bataattisose.
Lisäsin joukkoon vielä hieman siirappia :) Lisää kaurahiutaleet ja jauhot erissä. Alusta taikina hyvin vaivaten.
Kun jauhoja on jäljellä pari desilitraa, lisää öljy ja sitten vielä loput jauhoista. Taikina saa jäädä löysähköksi.
Laita taikinakulho kattilan päälle tiskialtaaseen niin että sekä kattilassa että tiskialtaassa on kuumaa vettä ja
peitä koko komeus leivinliinalla. Anna olla tässä lämpimässä vähintään 1/2 tuntia.
Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa se osiin ja pyörittele sämpylöiksi. Laita uuni lämpenemään
225 asteeseen ja anna pyöriteltyjen sämpylöiden kohota liinan alla vielä sen aikaa kunnes uuni on kuuma.
Paista keskitasolla noin 12 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti