16.2.2015

Laskiaispitko

Laskiaispullaa jam! Kodinkuvalehdestä löytyi tämä herkkuohje.

2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 muna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 7 - 8 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 muna voiteluun

Toscakuorrutus
50 g voita
2 1/2 dl mantelilastuja
1 dl siirappia
1 dl kermaa

Väliin
kermavaahto
vadelmahilloa

Päälle
50 g tummaa suklaata
tomusokeria koristeluun

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi (kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa). Murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon myös muna. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikinaa n. 45 minuuttia lämpimässä paikassa.

Kumoa jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia ja leivo kahdeksi pitkoksi tai pikkupulliksi. Kohota vielä ainakin sen aikaa kun uuni kuumenee 200 asteiseksi. Voitele munalla ja paista uunin alatasolla noin. 20 - 25 minuuttia.

Tee toscakuorrutus. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus pitkon/pullien päälle. Anna kovettua hetki kylmässä.


Sulata suklaa ja tee lusikalla suklaaraitoja toscan päälle. Vatkaa kerma vaahdoksi. Leikkaa pullasta/pitkosta kansi pois ja täytä hillolla ja kermavaahdolla. Laita kansi päälle ja koristele vielä tomusokerilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti