25.11.2015

Viikunakakku

Nyt laitetaan kuivakakkuun taateleiden tilalle välillä viikunoita. Tällä hetkellä tuntuu, että tämän joulun ohjeissa viikuna on in :) Tämä ohje löytyi Kodin Kuvalehdestä.


1 ps (200 g) kuivattuja viikunoita
1 1/2 dl vahvaa kahvia
200 g voita
2 dl muscovadosokeria
3 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl hasselpähkinöitä

Kuorrutus
1 dl muscovadosokeria
1/2 dl kuohukermaa
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl hasselpähkinöitä

Poista viikunoiden kovat kannat ja paloittele hedelmät. Keitä viikunoita kattilassa kahvissa pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Tee normaalia vahvempaa kahvia, maku tulee näin täyteläisemmäksi.Voitele ja jauhota 1,5 litran kakkuvuoka.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Rouhi pähkinät veitsellä ja sekoita rouhe jauhoihin. Soseuta pehmeät viikunat sauvasekoittimella. Lisää kuumaan soseeseen paloiteltu voi ja sokeri. Sekoita, kunnes voi sulaa. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.


Lisää munat viikuna-voiseokseen voimakkaasti sekoittaen. Lisää myös jauhoseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikina kakkuvuokaan ja tasoita kakun pinta.

Paista kakkua 50 -55 minuuttia 180 asteessa. Kokeile kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsä. Kumoa ja jäähdytä kakku. Minulla kakku oli 55 minuuttia uunissa ja oli ehkä hieman liikaa. Pienemmällä ajalla olisi jäänyt mehevämmäksi.

Valmista kuorrutus kiehauttamalla sokeri, kerma ja kahvijauhe kattilassa. Anna kuorrutteen jäähtyä kunnolla ja paksuuntua. Valuta se kakun päälle. Koristele hasselpähkinöillä.








Viikon, parin säilytys tekee kakusta entistä paremman, jos se vaan ei sitä ennen mene jo parempiin suihin. Kuorrutus ei kuitenkaan pysy hyvänä niin kauan, joten jos säilöt kakkua pidempään, tee kuorrutus vasta lähempänä nauttimista. Kakku on hyvää kahvin seuralaisena. Pähkinät ja viikunoiden siemenet tuntuvat mukavasti hampaissa.

22.11.2015

Appelsiinipistaasirenkaat

Vaihtoehto joulupipareille tai niiden kaveriksi kahvipöytään. Ohje löytyi Kodin Kuvalehdestä.












125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin raastettu kuori

Kuorrutus
4 dl tomusokeria
2-3 rkl appelsiinimehua
2 dl suolattomia pistaasipähkinöitä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna joukkoon vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Raasta huuhdotun appelsiinin kuori. Sekoita jauhot ja appelsiinin kuori taikinaan. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla 2-3 millin paksuiseksi levyksi. Ota piparkakkumuotilla pikkuleipiä. Tee keskelle reikä esim. pursotinpussin terän (tyllan) avulla. Itse käytin tällä kertaa vichypullon suuta :)
Nostele pikkuleivät lastalla leivinpaperille uunipellille.



Paista pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia. Seitsemän minuuttia riitti ainakin omassa uunissa, jos pipareiden antaa olla kauemmin, niistä voi tulla liian kuivia. Eli uunista pois ennen kuin reunat alkavat tummua. Anna jäähtyä.


Sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu kuorrutteeksi. Rouhi pistaasit veitsellä muruiksi.
Lusikoi kuorrutus pieneen pakastepussiin ja tee kulmaan reikä. Pursota kuorrutus tai levitä se lusikalla pikkuleiville. Ripottele pistaasirouhetta päälle. Nauti!

21.11.2015

Pizzetti

Laiskottaako? Unohda kotitekoinen pizza ja tee pizzettiä. Pizzan ja pastavuoan yhdistävä pizzetti on perjantaimättöjen aatelia. Näin mainosti Me Naiset, joten kokeillahan sitä piti.

400 g spagettia
n. 5 dl tomaattikastiketta
1 pss juustoraastetta
1 pkt pepperonia

Tomaattikastike
1 valkosipulin kynsi
500 g paseerattua tomaattia
100 g tomaattipyrettä
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tl pizzamaustetta tai muuta yrttimaustetta
1 tl suolaa
1 tl hunajaa tai sokeria



Laita pastavesi kiehumaan. Valmista tomaattikastike. Kuori valkosipulin kynsi. Soseuta paseerattu tomaatti, tomaattipyree, aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli, yrttimauste ja sokeri sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Taita spagetteja kuivana muutamaan osaan, kun panet ne kiehumaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta kypsä pasta.

Kokoa pizzetti uunivuokaan. Laita vuorotellen tomaattikastiketta, pastaa, pepperoneja ja juustoraastetta. Viimeiseksi peitä pinta juustoraasteella ja pepperoneilla.


Paista noin 15 minuuttia (+ tovi vastuksilla 250 asteessa), niin että juusto sulaa ja ruskistuu. Pepperoni on melko vahvaa maultaan, joten tilalle tai vaihtelun vuoksi voi laittaa vaikka kinkkua ja oliiveja... tai mitä kaapista sattuu löytymään. Mättöjen aatelia, näin voi kyllä sanoa! Juustoraastetta taisi kylläkin mennä enemmän kuin yksi pussi :)


20.11.2015

Suklaa-keksiruudut

Suklaaherkkua, suklaaherkkua, luonnollisesti suklaaherkkua :) Muistaakseni Me Naiset -lehdestä.


50 g valkosuklaata
100 g voita
100 g maapähkinävoita (mielellään makeuttamatonta)
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl keksimurua (esim. Digestive)

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata (Fazer Block)
50 g valkosuklaata (Block)

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon maapähkinävoi, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Anna pulpahtaa kerran. Sekoita kuumaan seokseen paloiteltu valkosuklaa ja keksimurut. Varo laittamasta enempää keksimuruja kuin tuo 5 dl, ettei pohjasta tule liian murumaisen hajoavaa... Painele seos vuokaan tasaiseksi levyksi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen.







 Sulata tumma suklaa kattilassa ja valuta se keksipohjan päälle. Tasoita nuolijalla. Sulata sitten valkosuklaa ja valuta tumman suklaan päälle. Tasoita nuolijalla, jolloin pintaan syntyy marmorikuvio.

 Anna jähmettya jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Leikkaa ruuduiksi terävällä veitsellä ja nauti :)


13.10.2015

Tuna melt -voileivät

Me Naiset -lehdestä löytyi herkulliselta kuulostava iltapalaleipäohje. Leipä oli rapsakka ja täyte mehevä. Nam!



4 siivua leipää
voita voiteluun
1 prk tonnikalaa (tilli tms..)
2 rkl majoneesia
1 avokado
baby-pinaattia
savujuustoa
mustapippuria





Leikkaa leivästä neljä reilua siivua ja voitele ne reilusti voilla. Avaa tonnikalapurkki ja tyhjennä se pieneen kulhoon. Riko rakenne haarukalla ja sekoita majoneesi joukkoon. Puolita avokado, irrota siemen ja kaavi hedelmäliha ulos. Siivuta hedelmäliha.

Kokoa voileivät laittamalla tonnikalasekoitusta kahdelle siivulle, ei voilla voidellulle puolelle, sitten avokadosiivuja, ripaus mustapippuria, pinaattia ja savujuustosiivuja mielen mukaan (vähintään kaksi siivua). Lopuksi nosta toiset leivänpuolikkaat päälle, voideltu puoli ulospäin.





Kuumenna paistinpannu ja paista molemmat puolet rapean ruskeiksi. Voit painaa leipää litteämmäksi lastalla, jolloin juusto sulaa paremmin. Leikkaa leivät keskeltä poikki, niin ne on helpompi syödä. Salaattia kylkiäiseksi ja herkuttelemaan.



29.9.2015

Suklaalevypiirakka

Netissä on pyörinyt viime aikoina hittipiirakka, johon ei tarvita kuin suklaalevy ja voitaikinaa. Tätä on mainostettu hyvänä vierasvarana, jonka pyöräyttää nopeaan. Ainoa ongelma ainakin meidän perheessä on se, että suklaalevyt eivät todellakaan säily kaapissa kauaa :) Kokeiluun meni ja sellainen herkku tulikin, että siitä ei seuraavaan päivään jäänyt muruakaan.


Ohjeessa oli 2,5 levyä voitaikinaa, jotka kaulittiin ja nipisteltiin yhteen. Kokemuksesta tiedän, etten saa joulutorttujakaan pysymään aukeamatta, joten puristelin kolme levyä palloksi ja kaulitsin näin saumattoman suorakaiteen.


3 levyä voitaikinaa
suklaalevy oman maun mukaan
kanamuna voiteluun






Kaulitse voitaikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levyn tulee olla reunoiltaan noin 5 cm suklaalevyä isompi.

Laita suklaalevy taikinan keskelle ja tee taikinan reunoihin noin sentin välein viillot terävällä veitsellä tai saksilla.


Asettele sentin levyiset taikinasuikaleet suklaalevyn päälle vuorotellen kummaltakin puolelta. Suklaalevyn tulee peittyä kokonaan.


Voitele piirakka munalla ennen kuin laitat sen uuniin. Paista 200-225 asteessa noin 15 minuuttia.


Viimeiset murut...

14.9.2015

Nyhtökanavuoka

Herkullinen ja helppo kanaruoka Kodin Kuvalehdestä. Päälle laitettava salsa kruunaa koko komeuden.


Alkuperäisessä ohjeessa oli 4 dl riisiä, mutta vähensin sen 3 dl ja se riittää vallan mainiosti. Broileriseos vaikuttaa melko kuivalta, koska siihen ei tule mitään nestettä, mutta ranskankerma-juustoseos tekee ruoasta mehukkaan. Lisää mausteita reilusti, äläkä gratinoi vuokaa liian ruskeaksi.

3 dl riisiä
Korianterinsiemeniä
1 kokonainen grillattu broileri
3/4 dl tomaattipyrettä
2 rkl ruokosokeria
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianterinsiementä
1 rkl savupaprikajauhetta (ainakin)
1 tl chilijauhetta tai tuoretta/kuivattua chiliä maun mukaan
1 tl suolaa
3 rkl punaista chilitahnaa (Spice up)
2 prk ranskankermaa
1 pss juustoraastetta

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan eli n. 6 dl vettä ja 3 dl riisiä ja ripaus suolaa. Perkaa kypsä broilerinliha luista kulhoon. Riivi liha kahdella haarukalla suikaleiksi. Sekoita lihan joukkoon tomaattipyree, mausteet ja suola. Mausteita kannattaa laittaa reilulla kädellä.











Levitä riisi voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä maustettu broileri tasaisesti riisin päälle. Sekoita ranskankerma ja juustoraaste ja levitä seos vuoan pinnalle. Gratinoi vuokaa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia,kunnes pinta ruskistuu kauniisti.



Salsa
3 tomaattia
1 avokado
1 ruukku korianteria
2 rkl oliviiöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Valmista salsa juuri ennen tarjoilua. Kuutioi tomaatit. Halkaise avokado, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha. Hienonna korianteri. Sekoita salsan ainekset keskenään ja kaada se kanavuoan päälle koristeeksi juuri ennen tarjoilua tai tarjoa se erikseen omasta kulhosta.




Erittäin herkullinen ruoka eikä ollenkaan kuiva, mitä pelkäsin etukäteen... hyvää.