27.4.2016

Helppo lohipiirakka

soppa365.fi sivuilla on tämä Kodin Kuvalehden lisäämä resepti ja se on oikein oiva herkku vaikka Vappu hippaloihin!

...vispilät vappuvinossa...
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
50 g voita
2 dl maitoa

Täyte
1 prk raejuustoa
1 prk smetanaa
1 kanamuna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
300 g lämminsavulohta

Koristeluun
3 keitettyä munaa
1/2 punasipulia
tillinoksia

Tee pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää maidon kanssa jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Taikina on löysää. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja taputtele jauhotetuin käsin tasaiseksi.


Sekoita täytteen muut ainekset, paitsi lohi, keskenään. Kaada seos piirakkapohjalle. Paloittele savulohi ja ripottele pinnalle.

Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt ja saanut väriä pintaansa.

Koristele piirakka munaviipaleilla, punasipulisilpulla ja tillillä. Herkullista ja helppoa.


26.4.2016

Raakasuklaapatukat

Terveysherkkua Kodin Kuvalehdestä. Annos on iso ja ainakin minun tehosekoitin on sen verran pieni, että koko satsia ei kerralla saanut rouhittua. Siispä tein sen kahdessa osassa. Hieman hankalaa ja ajatuksissani laitoin molempiin annoksiin koko vaahterasiirappimäärän, joten sitä ei enää riittänyt täytteeseen. Korvasin täytteen vaahterasiirapin vaalealla siirapilla. Tuplamakeeta :)

Pohja
4 dl (225 g cashewpähkinöitä
7 dl (240 g) kookoshiutaleita
10 isoa kivetöntä ja pehmeää taatelia
2 1/4 dl raakakaakaojauhetta
1 1/4 dl vaahterasiirappia
hyppysellinen suolaa

Täyte
3/4 dl kookosöljyä
1 1/4 dl raakakaakaojauhetta
1 dl vaahterasiirappia

Pinnalle
1/2 dl kaakaonibsejä (paitsi että niitä ei kotona ollut, joten laitoin kuivattuja mulberinmarjoja)

Rouhi cashewpähkinät , mutta älä jauha voiksi asti. Lisää kookoshiutaleet ja jatka sekoittamista. Lisää paloitellut taatelit ja kaakaojauhe. Laita kulhoon myös vaahterasiirappi ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Painele seos pienen, leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin.

Valmista täyte. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Öljy sulaa jo +25 asteessa. Sekoita kookosöljy ja kaakaojauhe. Lisää vaahterasiirappi.


Levitä täyte pohjan päälle. Ripottele pintaan kaakaonibsejä/mulberinmarjoja. Peitä kelmulla ja anna kovettua kylmässä vähintään tunti. Leikkaa terävällä veitsellä patukoiksi. Oikein hyvää varsinkin sateisella kävelylenkillä!

 

5.4.2016

Perinteinen piimäkakku

Ihanan mehevä kuivakakku kahvipöytään löytyi K-ruoka.fi sivuilta. Tämä on helppo tehdä, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Pehmeää, ihanaa ja suussasulavaaaa!

200 g voita
6 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
3 dl piimää
2 dl siirappia

Voitele ja korppujauhota/mannaryynitä rengasvuoka (2 l). Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri, sooda ja mausteet. Lisää piimä, siirappi ja lopuksi sulatettu voi. Sekoita ainekset puuhaarukalla juuri ja juuri sekaisin, ettei taikina sitkisty.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 60 minuuttia. Jos kakun pinta tummuu ennen kuin se on kypsä, peitä se foliolla. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Kakku säilyy pitkään mehevänä, paitsi meillä se katoaa melko nopeaan parempiin suihin :)



...vähiin käy ennen kuin loppuu...

30.3.2016

Suklaa-pähkinätortut

Ruoka.fi sivuilta löytyi vallan hurmaava suklaaherkku. Suosittelen! Ohessa myös ohje Valkosuklaa-limettikastikeelle, jota tarjottiin näiden torttujen kanssa. Suussa sulavaa ja sopii monelle muullekin leivonnaiselle kaveriksi. Ohjeessa oli torttuihin käytetty tummaa päärynäsuklaata, mutta sellaista en mistään löytänyt vaan käytin tuttua Fazerin Blockia.

200 gr tummaa suklaata
60 g voita
1 dl sokeria
0,5 dl kermaa
3 munaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
30 g hasselpähkinöitä





Paahda pähkinät kevyesti kuivalla paistinpannulla. Puolita pähkinät. Paloittele suklaa ja voi kattilaan ja lisää sokeri ja kerma. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoitellen, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet.

Vatkaa munat, vaniljasokeri ja jauhot sekaisin. Lisää suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina paperivuoilla vuoratun muffinipellin koloihin. Annoksesta tulee 6 - 8 kappaletta. Lisää pähkinät päälle ja painele niitä kevyesti taikinan sisään.


Paista torttuja 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia niin, että taikina on juuri ja juuri hyytynyt.



Valmista Valkosuklaa-limettikastike.

150 g valkosuklaata
0,5 dl limettimehua
1 limetin raastettu kuori
1,5 dl kermaa
0,5 dl sokeria












Paloittele suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Mittaa kerma ja limettimehu kattilaan ja keitä pari minuuttia. Kaada kuuma liemi suklaan päälle, lisää limettiraaste ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut täysin ja kastike on sileää. Kastike on melko löysää, mutta jäähdyttyään kyllä paksuuntuu. Ihana raikas ja kuitenkin makea kastike.



 


22.3.2016

Mango-juustokakku

Juustokakkua pääsiäisen iloksi Maku.fi -lehdestä. Todellakin herkkua!

Pohja
100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte
400 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1/2 tl jauhettua inkivääriä
2 dl säilykemangoa soseena (1 tlk)
2 rkl limettimehua (1 limetti)

Valmista pohja sulattamalla voi ja suklaa. Jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa. Kaada taikina vuokaan (irtopohja- tai piirakkavuoka) ja tasoita pinta.











Paista pohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia. Älä paista pohjaa liian kuivaksi.











Valmista täyte. Sekoita kulhossa rahka, ranskankerma, tuorejuusto, munat, sokeri, maissitärkkelys ja inkivääri keskenään. Kaada täyte esipaistetulle suklaapohjalle.



Soseuta mangot ja mausta limettimehulla. Lusikoi mangosose täytteen päälle täpliksi. Vedä haarukalla mangososeen läpi niin, että täyte hieman marmoroituu.




Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin tunti, kunnes täyte on saanut kauniin värin. Juustokakku saa olla uunista tullessaan vielä hieman tytisevää, se kiinteytyy jäähtyessään.

Siirrä jäähtynyt kakku peitettynä jääkaappiin ja tarjoa se seuraavana päivänä, jolloin rakenne ja maku ovat parhaimmillaan. Hyvää Pääsiäistä!









15.3.2016

Helppo broilerilasagne

Pirkka-lehdestä löytyi ohje nimeltään 'yhden soosin texmex-lasagne'. Ohje on helppo sekä nopea tehdä, ihanan pehmeä ja maukas ruoka, josta löytyy myös pieni chilipotku.


n.450 g broilerin fileesuikaleita (ostin valmiiksi marinoituja...)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 tl suolaa
1 ps (200 g) pakaste maissia
1 prk (250 g) Valio Koskenlaskija Ruoka chili sulatejuustoa
n. 12 kpl lasagnelevyjä
100 g cheddar juustoraastetta

Ruskista broileri, lisää sipulit ja paista, kunnes broilerit ovat kypsiä ja sipuli kuullottunut.

Lisää kasariin tomaattimurska, vesi ja suola. Lisää myös maissit ja sulatejuusto. Sekoita ja keitä muutaman minuutin ajan. Maista kastiketta ja lisää halutessasi esimerkiksi tuoretta, hienonnettua chiliä.

Levitä lasagnevuoan pohjalle ohuelti broilerikastiketta ja asettele kastikkeen päälle lasagnelevyjä. Kaada lasagnelevyille kastiketta. Tee samanlaisia kerroksi. Laita päällimmäiseksi kastiketta sekä ripottele juustoraaste viimeiseksi.


Kypsennä lasagnea 175 asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoamista.




30.1.2016

Avokado-omenasmoothie

Pippuri.fi kehoittaa aloittamaan aamun herkullisella terveyspommilla. Näinhän tehdään.
Ihanan raikas aamuherkku.

Minttu korvattu tällä kertaa sitruunamelissan lehdillä.
1 vihreä omena
1 avokado
1/2 sitruunan mehu
8 mintun lehteä
1 dl banaanijogurttia
loraus inkiväärisiirappia, hunajaa tai vaahterasiirappia

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi smoothieksi. Nauti!



Chiasiemeniä vähän koristeeksi päälle.