19.8.2014

Salmiakkisitruunakakku

Kodin Kuvalehdessä oli kakkuja koon mukaan... S, M, L....tämä kakku on L -kokoa ja siitä saa 20 annosta. Kuvissa oli korkea, kaunis, pyöreä, kuudesta palasta koostuva täytekakku. Ajattelin, että sitä voisi olla hankala leikata, niinpä päätin tehdä matalamman ja leveämmän..... Ei mennyt ihan niinkuin strömsöössää.. liian isoja palasia oli vaikea nostaa ilman että ne hajosivat... joten kokosin kakun suoraan vuokaan ja se laitettiin tarjolle myös vuoassa. Kakku oli oikein mainio 'äijäkakku' (synttärikakku miehelle), kakkua sai kauhoa lusikalla suoraan lautaselle. Toimi näinkin. Lehdessä alla olevan ohjeen määrästä tehtiin kaksi normaalia kakkuvuokakakkua :) , jotka sitten koottiin torniksi.

Kakkupohja
400 g tummaa suklaata
400 g voita
8 munaa
3 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 - 1 dl turkinpippurirouhetta

Kostutus
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl sitruunamehua

Täyte
6 dl kermaa
400 g sitruunarahkaa
1/2 dl sokeria
4 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu

Kuorrutus
4 dl kermaa
300 g hopeatoffeekarkkeja (melkein 2 pss)

Lisäksi koristeluun esim.
noitapillejä
suklaapalloja

Voitele ja korppujauhota vuoka/vuoat. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa ja voi. Sekoita sileäksi ja laita jäähtymään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe ja lisää ne munavaahtoon. Sekoita joukkoon myös jäähtynyt suklaaseos ja turkinpippurirouhe. Kaada taikina vuokaan/vuokiin ja paista uunin alatasolla n. 60 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku/kakut hiukan jäähtyneenä ritilälle ja anna jäähtyä hyvin ennen kokoamista.



Valmista sitruunasokeriliemi kostutusta varten. Kuumenna vesi ja sulata siihen sokeri. Lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunamehu.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet mehuun. Hämmennä tasaisesti rahkavaahtoon.

Leikkaa kakun/kakkujen pinnat kolmeen osaan. Kostuta ja sivele täytettä reilu kerros, mutta jätä vajaa sentti ulkolaidoilta täyttämättä. Nosta seuraava kakkupohja päälle ja paina kevyesti kiinni vaahtoon ja jatka kokoamista, kunnes levyt on käytetty.



Valmista kuorrutus. Kaada kerma kattilaan ja lisää karkit. Hämmennä kunnes karkit ovat sulaneet. Anna kiehua hiljalleen ainakin puoli tuntia kunnes seos on kinuskikastiketta ja muodostaa pisaran kylmällä vedellä täytetyn lasin pohjalle. Jäähdytä kinuskia hetki ennen kuin kaadaat sen kakun päälle. Itse käytin lämpömittaria ja kiehuttelin kunnes lämpö oli 109 astetta...

Koristele kakku makeisilla ja tarjoa seuraavana päivänä. Säilytä kylmässä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti