Lihapata
800 g hirven tai naudan paistia (tai poroa, niin kuin meillä)
5 dl lihalientä
5 timjamin oksaa
1 iso sipuli
2 porkkanaa
3 varsisellerin vartta (paitsi jos ei tykkää)
3 valkosipulin kynttä
1 plo punaviiniä
5 laakerinlehteä
1 rkl sokeria
Peruna-sellerisose
600 g jauhoisia perunoita
200 g juuriselleriä
50 g voita
2 keltuaista
1 dl lehtipersiljaa hienottettuna
Leikkaa liha kuutioiksi. Ruskista voissa. Mausta suolalla ja pippurilla.Lisää lihaliemi ja timjaminoksat. Kuori ja leikkaa sipulit ja porkkanat, lisää pataan. Lisää myös punaviini, laakerilehdet ja sokeri. Hauduta uunissa 150 asteessa, kunnes liha ja kasvikset ovat kypsiä. Kypsennysaika on lihan mureudesta riippuen 2-3 tuntia.
Valmista peruna-selleriseos. Kuori perunat ja selleri. Keitä vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Soseuta perunasurvimella. Lisää voi, keltuaiset ja hienonnettu persilja. Sekoita. Kaada lihapata voideltuun uunivuokaan. Nostele peruna-sellerisose lihapadan päälle. Kuvioi pinta lusikan pesällä. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 min., kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti