6.1.2018

Rommirusinakakku

Jouluherkkua Kodin Kuvalehdestä no 23/2017.

2 dl rusinoita
1 dl tummaa rommia
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 ps (70 g) mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
250 g pehmeää maitorahkaa
3 munaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria

Rommikuorrutus
50 g voita
250 g  (n. 5 dl) tomusokeria
1 keltuainen
4 tl rommia

Mantelikrokantti
1 dl sokeria
1 dl kuorellisia manteleita

Varaa kakun paistamiseen yksi iso rengasvuoka tai useampi pienempi kakkuvuoka, joiden tilavuus on yhteensä noin 2 litraa.

Kumoa rusinat kulhoon ja lisää päälle rommi. Anna imeytyä rusinoihin noin tunnin ajan. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sooda. Sekoita tasaiseksi. Voitele ja jauhota vuoat. Kypsennä kakut 175 asteisen uunin alimmalla tasolla. Ison kakun (2 l) paistoaika on noin 1 t 10 min, keskikokoisen (1 l) noin 50 min ja pienen 30 - 40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Tarvittaessa peitä kakku leivinpaperilla tummumisen estämiseksi. Rommirusinat tekevät taikinasta tavallista mehevämmän, jolloin paistuminen vie hieman kauemmin. Kumoa kakut hieman jäähtyneinä ja anna jäähtyä täysin.

Valmista kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, keltuainen ja rommi. Sekoita tasaiseksi. Valuta tai levitä kuorrutus kakkujen päälle.

Tee krokantti. Rouhi manteleita hieman pienemmäksi. Sulata sokeri valurautapannulla keskilämmöllä. Anna sen paahtua vaaleanruskeaksi ja pyöräytä mantelit joukkoon. Le

vitä kuuma manteli-sokeriseos leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Tässä pitää toimia ripeästi, sillä massa kovettuu melko nopeaan. Se kyllä saattoi johtua siitäkin, että annoin sokerin paahtua ehkä liian kauan. Kun krokantti on jäähtynyt ja kovettunut kokonaan, rouhi se paloiksi ja ripottele kakun päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti