6.5.2014

Kaurasämpylät

Perussämpylää...


5 dl kuumaa vettä
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kylmää vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
n.0,5 dl öljyä
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja

Mittaa kaurahiutaleet kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Sekoita ja anna hautua 5-10 minuuttia. Lisää sitten  kylmä vesi, sekoita jälleen ja murenna hiiva joukkoon ja sekoita seos hyvin. Lisää suola ja siirappi sekä alusta joukkoon n. 8 dl jauhoja. Lisää öljy ja loput jauhot. Kohota taikinaa lämpimässä vähintään puoli tuntia. Itse laitan keittiön altaaseen kattilan, joka on yli puolillaan kuumaa vettä, taikinakulho siihen kattilan päälle ja allas täyteen kuumaa vettä. Vielä koko komeuden päälle leivinliinoja ja puolen tunnin päästä taikina on hyvin kohonnut.


Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Jaa vielä molemmat palat kahteen osaan ja vaivaa niistä pötkylöitä, jotka jaat 3 osaan. Sämpylöitä tulee 12 kappaletta, melko hyvän kokoisia. Sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä vaan laita ne pellille kohoamaan leikkauspinta ylöspäin ja ripottele niiden päälle hieman siemeniä. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja kun uuni on kuuma, paista sämpylöitä n. 15 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti