27.3.2014

Erivärinen Aleksanteri


Aleksanterinleivos on kaiketikin saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Leivosta on valmistettu Suomessa aina 1800-luvun alusta lähtien. Yleensä Aleksanterin leivos on vaaleanpunaisella kuorrutteella tehty, Kotivinkki -lehdestä löytyi kuitenkin ihana kahvikuorrutteinen versio, jossa täytteenä on suklaa-hasselpähkinälevitettä. Jam.


Pohja:
200 g voita
1 dl sokeria
1 kanamuna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 1/2 dl suklaa-hasselpähkinälevitettä (esim. Nutella)

Kuorrutus:
4 dl + 1 dl tomusokeria
noin 1/2 dl kahvia
1 rkl kaakaojauhetta


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kanamuna hyvin vatkaten. Yhdistä  keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Tässä oli kyllä vispilät kovilla, sillä seos on melko jäykkää. Anna taikinan vetäytyä kelmun alla viileässä puolisen tuntia.










Kauli taikina tasaiseksi leivinpaperin päälle. Tämäkin on vähän hankala rasti, levittelin ja painelin taikinan sormin ja lopuksi tasoittelin kaulimella. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna levyn jäähtyä.

Leikkaa levy kahtia ja levitä pohjalevylle suklaa-pähkinälevitettä. Nosta toinen levy varovasti päälle. Tee kuorrutus. Mittaa tummaa kuorrutusta varten 4 dl tomusokeri kulhoon ja lorauta kahvia vähitellen joukkoon, kunnes seos on paksuhkoa tahnaa. Värjää kuorrutus kaakaojauheella. Valkoista raidoitusta varten sekoita tilkka vettä ja 1 dl tomusokeria.


Levitä tumma kuorrutus ohuelti leivoslevylle. Pursota valkoinen kuorrute ohuiksi raidoiksi tumman kuorrutteen päälle.Vedä hammastikulla viivat vastakkaiseen suuntaan kuin raidat. Anna kovettua. Leikkaa sopivan kokoisiksi leivoksiksi.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti