17.3.2014

Pähkinä-taateli-viikunaleipä

Kodin Kuvalehdestä löytyi herkulliselta kuulostava Pähkinä-aprikoosileipä. Kaapista ei kuitenkaan löytynyt kuivattuja aprikooseja, mutta kylläkin kuivattuja viikunoita ja kokonaisia kuivattuja taateleita. Ohessa hieman tuunattu versio lehden ohjeesta.

10 dl sämpyläjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 dl kauraleseitä
1/2 rkl suolaa
1 rkl siirappia
1 tl jauhettua anista
1 tl jauhettua fenkolia
1 dl (50 g) hasselpähkinärouhetta
n. 1 dl kuivattuja viikunan ja taatelin palasia
1/2 dl rypsiöljyä
5 dl vettä
Lisäksi
50 g voita
Voiteluun
kanamuna tai siirappivesi

Sekoita kuiva-aineet, siirappi ja öljy yhteen. Lämmitä vesi kädenlämpöistä kuumemmaksi. Lisää vesi kuiva-aineisiin ja vaivaa kaikki ainekset taikinaksi. Taikina saa jäädä löysäksi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Kumoa taikina pöydälle ja jaa kahteen osaan. Kauli kumpikin taikinapala ohuehkoksi neliöksi. Levitä kummallekin taikinaneliölle voita ja rullaa neliöt vinoittain patongin mallisiksi. Nosta leivät uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota leipiä liinan alla noin 20 minuuttia. Voitele leivät munalla tai siirappivedellä. Paista leipiä 200 asteessa noin 40 minuuttia.










Lisäksi vinkki lehden sivuilta: Rouheisesta leivästä tulee ihanan rapeaa, jos laitat paistaessasi uunin pohjalle vettä teräksisessä desilitran mitassa. Höyryssä sen salaisuus.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti