30.4.2014

Kanelimunkkitikkuja ja suklaa-amarettokastiketta

Vappu ja munkit... :)  ensimmäistä kertaa elämässä munkkirasva ostettuna ja munkin teko mielessä. Pehmeitä munkkeja tulikin ja mukaan vielä suklaa-amarettokastike ... herkkua... Hauskaa Vappua kaikillen!


Kanelimunkkitikut:
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 kananmuna
noin 9 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Lisäksi
500 g munkinpaistorasvaa
1 dl sokeria
2 tl kanelia

Sekoita hiiva lämpimään maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola ja muna. Vatkaa joukkoon 2 dl vehnäjauhoista. Lisää pehmeä voi sekä loput jauhoista hyvin alustaen. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia (laita esim. kattilaan kuumaa vettä ja taikinakulho siihen päälle ja leivinliina vielä kaiken komeuden peitoksi). Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi ja leikkaa levy pituussuunnassa suikaleiksi ja ne edelleen paloiksi. Anna palojen kohota vielä sen aikaa kun munkkirasva sulaa. Kuumenna rasva 180 asteiseksi. Laita rasvaan 4 munkkitikkua kerrallaan ja paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Nosta munkit reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperille. Sekoita sokeri ja kaneli ja pyörittele munkkitikut lämpiminä sokeriseoksessa.


Suklaa-amarettokastike:
2 dl kuohukermaa
200 g suklaata
2-3 rkl mantelilikööriä, esim. Amaretto

Laita kerma ja suklaa kattilaan ja lämmitä niin että suklaa sulaa. Mausta liköörillä. Dippaa munkkeja suklaakastikkeeseen. Vappuiloa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti