4.2.2014

Muhkeat perunasämpylät


Iltatee ja muhkea sämpylä...



4-5 raakaa perunaa
5 dl maitoa
1 dl öljyä
2-3 rkl hunajaa tai siirappia
1 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
10 - 15 dl jauhoja




Kuori ja raasta perunat kulhoon. Lämmitä maito 50-60 asteiseksi eli lähes höyryäväksi. Kaada neste kulhoon perunaraasteen joukkoon ja lisää hunaja/siirappi, kuivahiiva ja suola. Sekoita hyvin.

 
Alusta jauhot vähissä erin. Käytin Myllärin luomu 'Hurjan viljaisia sämpyläjauhoja'. Niissä on mukana ruista, kauraa, ohraa, pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä ym.ym... Taikina saa jäädä melko löysäksi, laitoin n. 12 dl jauhoja ja taikina oli erittäin löysää. Öljyn lisäsin kun jauhoja oli mennyt n. 10 dl. Laita taikina kohoamaan leivinliinan alle lämpimään paikkaan 40 minuutiksi.



 
Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle, jaa kahtia ja leivo kummastakin palasta tanko. Leikaa molemmat tankot 6-8 palaksi ja pyörittele jauhoisin käsin sämpylöiksi. Nosta sämpylät kohoamaan leivinpaperille pellille 40 minuutiksi leivinliinan alle.





 Pane sämpylät paistumaan 225 asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi. Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti